Is mijn kind begaafd? 3 kenmerken om op te letten

Kinderen zijn enkele van de meest interessante wezens die je ooit zult ontmoeten. Hoewel er zoveel dingen zijn die baby’s leren terwijl ze groeien, wordt de meerderheid van hen geboren met bepaalde inherente talenten. Een hoogbegaafd kind zal al op zeer jonge leeftijd tekenen vertonen. Als ouder moet je heel goed op dergelijke signalen letten. Hier zijn enkele van de kenmerken die je van een hoogbegaafd kind mag verwachten:

Geavanceerde ontwikkeling

Elk kind bereikt op specifieke momenten belangrijke mijlpalen in zijn ontwikkeling. De meeste baby’s beginnen bijvoorbeeld te praten vanaf 9 maanden oud. Hoewel ze op deze leeftijd zelden de juiste zinnen of woorden vormen, begrijpen ze eigenlijk alle woorden die ze uiten. Als je echter merkt dat je baby veel te vroeg begint te praten, kan dit erop wijzen dat hij super begaafd is.

Zorgverleners vroeg herkennen

Mocht je moeite hebben gehad om de vraag te begrijpen is mijn kind hoogbegaafd, dan is een aanwijzing om op te letten hoe de baby reageert op verzorgers. Naarmate de hersenen van het kind zich ontwikkelen, zullen ze de gezichten gaan herkennen van de mensen die ze zien. Maar dit gebeurt pas na een paar maanden. Sommige kinderen zullen verzorgers echter al zo vroeg gaan herkennen. Dit kan erop wijzen dat ze zich sneller ontwikkelen dan andere peuters.

Nieuwsgierigheid en speelgoed beheersen

Veel ouders zien speelgoed als spullen waarmee het kind kan spelen. In de meeste gevallen gooien veel kinderen het speelgoed rond en worden ze binnen de kortste keren moe. Maar hoogbegaafde kinderen nemen hun tijd. Deze kinderen beginnen te leren hoe ze speelgoed moeten gebruiken, zelfs zonder enige instructie. Hoogbegaafde baby’s zijn ook erg nieuwsgierig. Ze zullen proberen zoveel mogelijk plaatsen te verkennen.

Het krijgen van een hoogbegaafde baby is een enorme vreugde en verantwoordelijkheid voor een ouder. De bovenstaande tips zouden je moeten helpen al vroeg te weten hoe begaafd je bundel van vreugde is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *